
 

   
 
 
 

 

 

FAQs on the 7th EUKI Call for Project Ideas 

 
 
Own/third-party contribution 

 
1. Q: In the information on project financing (Chapter 6) you are stating that “it is 

expected that implementers will make an appropriate contribution to the costs of the 
project out of their own funds and/or in the form of third-party funds obtained from 
other donors to co-finance the overall project or individual project activities”. Could 
you please quantify the expected co-funding rate? 
 
A: The appropriateness can only be decided on a case-by-case basis and depends 
inter alia on the financial strength of the applicant, the general availability of funds for 
non-profit institutions in the respective country etc. A fixed minimum level for co-
financing does not exist. Usually for smaller NGOs in the EUKI target countries a co-
financing rate of approximately 5% can be deemed appropriate. For implementers or 
their partners from other EU MS the expected co-financing rate is usually a multiple 
of that number.  
 

2. Q: Can co-financing also be provided “in-kind”, e.g. by providing equipment or 
personnel?  
 
A: In-kind contribution are eligible for co-financing if they can be monetarily classified 
and for which evidence can be provided. Costs of seconded personnel can only be 
accepted as co-financing if a regular employment contract is presented and costs are 
duly booked in the accounting system.  

 
3. Q: Are implementers or implementing partners requested to provide a bank 

guarantee or other collaterals? 
 
A: No bank guarantee is requested for the release of pre-payments. Though for grant 
contracts usually 10% of the overall contract value will be withheld until the final 
report is accepted. 
 

4. Q: Can the total budget of a project exceed EUR 1,000,000.00? 
 

A: Yes, while the maximum amount of project funding EUKI can provide is EUR 
1,000,000.00, this does not prevent other parties from contributing additional funds. 
 

5. Q: Are implementing partners also required to contribute own or third-party funds? 
 
A: In general co-financing is also expected by the implementing partners, but it is not 
a prerequisite.  
 

 



 

   
 
 
 

 

 

Target countries and eligibility 
 

6. Q: Institutions from which countries are eligible for EUKI-funding? 
 

Official office/Registration Implementer Implementing Partner 

EU member state ✓ ✓ 
Albania/Bosnia and 
Herzegovina/Kosovo/North 
Macedonia/Montenegro/Serbia 

✓ ✓ 

Turkey   
United Kingdom   
Switzerland    
Norway/Iceland/Liechtenstein   
Ukraine/Russia/Belarus/Moldova    
Other countries   

 
7. Q: Does it lower our chances to get funding if we are not based in EUKI target 

countries? 
 
A: First and foremost, project ideas are evaluated based on the selection criteria 
stated in the information on project financing. However, as stated in the information 
on project financing, target countries are in Central, Eastern and South-Eastern 
Europe (POL, CZE, SVK, HUN, ROU, BUL, SVN, HRV, GRC) including Baltic states 
(LVA, LTU, EST) and six Western Balkan states (ALB, BIH, KOS, MNE, MKD, SRB). 
Hence, projects selected shall be primarily targeting final beneficiaries in target 
countries and allocate most of the project financing (>50%) to implementers and 
implementing partners in the target countries. This does however not exclude 
partners from Western Europe to be part of the project consortium. 
 

8. Q: What types of organisations are eligible for funding? 
 
A: Both applicants as well as other implementing partners must be non-profit entities 
and/or belonging to one of the following categories: Non-governmental organisations, 
universities, academic and educational institutions, regional and local authorities as 
well as non-profit enterprises. If within one and the same institution there is a 
commercial operation alongside a non-profit business, the former is excluded from 
financing. In such cases, implementers must prove that the project is being 
implemented exclusively in the non-profit area of the business and that project 
activities explicitly do not include any commercial activities within the meaning of 
European legislation on State Aid. Only legal entities endowed with legal capacity are 
eligible for funding; individuals cannot apply. Please understand that we cannot 
comprehensively assess the eligibility of individual organisations before the actual 
application process. 
 

9. Q: What is required in order to proof that an organisation is non-profit? 
 
A: The organisation must be non-profit according to their statutes as well as their actual 
activities (for both, evidence must be provided). For German organisations, a recent 
notice of exemption from the local tax office (“Freistellungsbescheid”) is required.  



 

   
 
 
 

 

 

 
10. Q: What kind of information shall be submitted under Annex 2 “References” in the 

online application tool? 
 
A: Annex 2 refers exclusively to other completed or ongoing projects by the applicant 
or the implementing partners. By listing previous experiences, you demonstrate that 
your organisation has the necessary technical and administrative capacities to 
implement the requested project. 
 

11. Q: Is it possible to receive a follow-on grant for an existing project?  
 

A: In general, it is expected that projects are designed in a way that they achieve their 
objectives within the given timeframe and that these results will sustain beyond the end 
of project without additional support. Though in exceptional and well justified cases 
follow-on funding might be made available (e.g. for scaling-up or deepening previous 
activities). 
 

12. Q: Is it possible to obtain funding for a project that is part of a bigger initiative which is 
already being implemented? 

 
A: Projects that have already started are not eligible for funding. If the proposed 
project is part of a bigger initiative but sufficiently distinguishable from other projects 
under this initiative, it is in principle eligible for financing.   
 

13. Q: Can organisations founded less than three years ago apply for EUKI-funding?  
 
A: Potential implementers and implementing partners must demonstrate that they have 
the necessary technical and financial capacities to administer the requested grant. This 
is verified first and foremost by their administrative track record over the last three 
years. Recently established organisations may receive funding only if they can 
convincingly demonstrate to have built up the necessary capacities in other ways. It is 
also highly recommended for younger organisations to apply first as implementing 
partners to an experienced implementer.  
 

14. Q: We are in the process of setting up a new NGO but the formal registration process 
will not be completed by the end of the application deadline. Are we nevertheless 
eligible for financing as an implementing partner, provided we can submit all founding 
documents in the second stage of selection process? 

 
A: No, all implementers and implementing partners must be fully registered at the time 
of submitting your project outline. 
 

15. Q: With regards to average annual revenue of the implementer, is only the 
implementers own revenue taken into account or the revenue of all project partners 
combined?  

 
A: The average annual revenue over the past three years of the implementer alone is 
used to determine the maximum amount of project financing. 

 
  



 

   
 
 
 

 

 

Project partnerships/ subcontracting 
 

16. Q: Is it a necessity to establish a consortium to receive funding? 
 
A: Each project must be conducted in at least two eligible countries. Only in 
exceptional cases, projects in only one country are permitted. 
 

17. Q: In the Information on project financing, it is stated that subcontractors may only be 
selected through a competitive procedure. Could you please provide further 
information on the selection process for subcontractors? 
 
A: Minimum standards for subcontracting are laid out in Article 6 of the sample Grant 
Agreement with non-German recipients and Article 6 of the Zuschussvertrag The 
provisions are supplemented by Annex 4a of the Grant Agreement which is available 
here. 
 

18. Q: Can implementing partners award contracts to subcontractors or is the 
implementer the only partner allowed to do this? 

 
A: Implementing partners can purchase external services under the same conditions 
as the implementer. 
 

19. Q: What is the difference between an implementer or implementing partner and a 
final beneficiary? 
 
A: An implementer is an institution receiving a grant from EUKI and forwarding 
subgrants to implementing partners), e.g. a think tank. The final beneficiaries are 
those target groups ultimately benefitting from the results of the project, e.g. a 
ministry which is designing a new funding scheme based on study prepared by the 
think tank. 
 

20. Q: Is it possible to change implementing partners after the contract is signed? 
 
A: This is possible in very exceptional cases if a strong justification for the change is 
presented, and the new implementing partner has successfully passed the 
commercial qualification test. 

 
21. Q: Can EUKI help in finding project partners? 

 
A: Unfortunately, not.  

 
Budgeting 
 

22. Q: Is it necessary to submit a budget proposal with the project outline? 
 
A: With the project outline, we only require an estimated total financing volume. In the 
second round, we require a full project proposal that includes a detailed budget. 
 

23. Q: Do we have to budget gross salaries of internal staff working on the project? 
 
A: Yes, please always calculate gross salaries incl. employer’s contribution and other 
regular contractually defined salary components  
 

https://www.euki.de/wp-content/uploads/2022/05/Website_Sample-Grant-Agreement_Call-6-1.pdf
https://www.euki.de/wp-content/uploads/2022/05/Website_Sample-Grant-Agreement_Call-6-1.pdf
https://www.euki.de/wp-content/uploads/2022/05/Website_Beispielzuschussvertrag_Call-6.pdf
https://www.giz.de/de/downloads/Anlage%204a%20Procurement%20Guidelines.pdf


 

   
 
 
 

 

 

24. Q: Can EUKI-funding be used to purchase materials and equipment? 
 
A: Materials and equipment that are to be used in order to apply and disseminate 
technical solutions for climate action are eligible for financing for relatively small 
applications. 
 

25. Q: What share of EUKI-funding should be allocated to non-German implementers? 
 
A: Apart from supporting ambitious climate policies across the EU, EUKI seeks to 
support the financial and institutional development of environmental organisations in 
(primarily) Central, Eastern and South-Eastern EU member states as well as the Baltic 
States and the six Western Balkan states. Therefore, we would like to see the greater 
share of the funds (> 50%) to be allocated to organisations in these countries.  
 

26. Q: Should the budget be presented year by year or only as total sums? 
 

A: For the project outline (1st stage) we require you to provide total amounts per year, 
for individual categories just overall sums. For the full proposal (2nd stage) you will be 
required to prepare a detailed financial plan. 
 

27. Q: How much of the total project budget can be used for subcontracting? 
 

A: In general, it is expected that the implementer and implementing partners have the 
necessary (complementary) technical capacities and staff to carry out the proposed 
project. Subcontracting shall thus be confined to single activities and a limited 
proportion of the overall budget. The total amount used for subcontracting will be 
assessed in the overall context of the project. Therefore, the appropriateness can only 
be decided on a case-by-case basis. 

 
Other  

28. Q: Is it possible for an implementer or implementing partner to submit more than one 
proposal under this call?  
 
A: Yes, there is no formal limit to the number of project outlines an institution may 
submit both as an implementer or implementing partner.  

 
 

29. Q: How much time will the project partners have to develop a full project proposal after 
they have been notified of the preselection of their concept note?  
 
A: Implementers whose project outlines have been selected in the first round will be 
asked in writing to prepare a full project proposal, which must be submitted within 
approximately six weeks. 
 

30. Q: Is it necessary to submit official translations of required documents with the 
application? 
 
A: In general, documents need to be submitted in German or English. If the original 
document is in another language, we recommend an official translation in one of these 
languages to be included, but an internal translation is also admissible.  

 
 



 

   
 
 
 

 

 

31. Q: Our target groups are companies. Would such a project be eligible?  
 
A: Companies are one of the target groups of EUKI. Though, we can only finance 
projects that are not distorting the internal market as requested by EU State Aid rules. 
Please consult the Information on project financing for further information. 

 
32. Q: Do we need to submit letters of support during the first stage or the second? 

 
A: Letters of support must be submitted during the first round. 

 
Disclaimer 
 
These FAQs reflect the current EUKI practice and, if applicable, scope of discretion. As such 
these FAQs are not binding and do not justify any legal claims. The FAQs do not claim to be 
exhaustive. In objectively justified individual cases other decisions might be possible. 
 

 


